Haberler

18.05.2023

Öğrencilerimiz Fizik, Biyoloji ve Yazılım Alanında Hazırladıkları Projeler ile TÜBİTAK Bölge Finalinde

Ortaokulu öğrencilerimizden Demirkan Akcan ve Arda Terzi “Biyoloji” alanında, Mert Seren ve Deniz Güngör “Fizik” alanında, Fidan Nisa Baran ve Eylül Sönmez ise “Yazılım” alanında hazırladıkları projeler ile 17. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması Avrupa Bölge Sergisine davet aldı.

Öğrencilerimiz Fizik, Biyoloji ve Yazılım Alanında Hazırladıkları Projeler ile TÜBİTAK Bölge Finalinde

Dr. Natuk Birkan Ortaokulu öğrencilerimizden Demirkan Akcan ve Arda Terzi “Biyoloji” alanında, Mert Seren ve Deniz Güngör “Fizik” alanında, Fidan Nisa Baran ve Eylül Sönmez ise “Yazılım” alanında hazırladıkları projeler ile 17. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması Avrupa Bölge aşamasına davet aldı.

Ortaokul öğrencilerimizden Demirkan Akcan ve Arda Terzi danışman öğretmenleri Elif Küçükuysal ile alanı “Biyoloji” tematik alanı “Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri” olan “Bazı bitkisel atıklardan elde edilen ekstraktların karanfilin vazo ömrü üzerindeki etkisinin incelenmesi “isimli projeleri ile TÜBİTAK tarafından düzenlenen 2023 yılı 17. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması Avrupa Bölge aşamasına davet aldı.

Bu çalışmada antimikrobiyal ve antioksidan özellikteki fitokimyasallar içeren limon kabuğu, limon çekirdeği, zencefil kabuğu, soğan kabuğu ve kereviz yaprağı bitkisel atıklar değerlendirilerek insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen, karanfilin vazo ömrünün uzatılmasına olanak sağlayan ekstraktalar üretilebileceği gösterilmiştir.

Öğrencilerimizden Mert Seren ve Deniz Güngör danışman öğretmenleri Sera İyona ASIĞIĞAN ile alanı “Fizik” tematik alanı “Oyun ve Oyunlaştırma” olan “oyunlaştırmanın öğrenciler üzerindeki etkisi: oyun dostu kuvvet enerji” isimli projeleri ile TÜBİTAK tarafından düzenlenen 2023 yılı 17. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması Avrupa Bölge aşamasına davet aldı.

Bu çalışmada öğrencilerin dikkatini maksimum düzeyde derste tutabilmek ve öğrenmenin daha kalıcı olmasını sağlamak amacıyla uygulanabilecek oyunlaştırma tekniğinin ne derece etkili olduğu araştırılmış ve bu amaca hizmet eden bir oyunlaştırma örneği hazırlanmıştır. Çalışmanın sonucunda oyunlaştırmanın öğrenciler üzerinde olumlu etkiler yarattığı saptanmıştır.

Öğrencilerimizden Fidan Nisa Baran ve Eylül Sönmez danışman öğretmenleri Sera İyona Asığığan ile alanı “Yazılım” tematik alanı “Doğal Afetler ve Afet Yönetimi” olan “akıllı deprem çantası” isimli projeleri ile TÜBİTAK tarafından düzenlenen 2023 yılı 17. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması Avrupa Bölge aşamasına davet aldı. 

Bu çalışmada üretilen akıllı deprem çantası ile deprem öncesi ve sonrası gelişen ihtiyaçlara total bir çözüm hedeflenmiştir. Deprem çantası akıllı telefonlara indirilen bir uygulama ile takip edilebilmektedir. Bu uygulama ile akıllı deprem çantasının içerdiği gıda ürünlerinin tüketim tarihlerinin takibi yapılabilmekte, çantanın bulunduğu hanede aile bireylerinin ve evcil hayvanların bilgilerinin bulut sistemi üzerinde tutulabilmekte ve deprem sonrası aktive olan acil uyarı sistemi ile çanta konumunun ve konumda bulunan çantaya kayıtlı kişiler ve evcil hayvan bilgilerinin yetkililerin erişimine açılmaktadır.

Öğrencilerimizin hazırladığı projeler, 17. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına bu yıl 14.883 proje başvurusu arasında jüri üyeleri tarafından değerlendirilmiş ve yapılan ön değerlendirme sonucunda 10 alanda toplam 1.440 proje arasında seçilerek Avrupa Bölge aşamasına davet edildi. 

Bölge aşaması proje değerlendirmeleri, 22-23 Mayıs 2023 tarihleri arasında çevrim içi olarak yapılacak. 

Öğrencilerimizi ve danışman öğretmenlerini kutluyor, bölge finallerinde başarılar diliyoruz.

 






Merhaba
Soru ya da önerilerinizi yazabilirsiniz.
kapat