Bu web sitesinde çerezler kullanılmaktadır

İçeriği ve reklamları kişiselleştirmek, sosyal medya özellikleri sunmak ve trafiği analiz etmek için çerezler kullanıyoruz. Sitemizi kullanımınızla ilgili bilgileri ayrıca sosyal medya, reklamcılık ve analiz iş ortaklarımızla paylaşabiliriz. İş ortaklarımız, bu bilgileri kendilerine sağladığınız veya hizmetlerini kullanırken topladıkları diğer bilgilerle birleştirebilir.

Haberler

01.04.2022

Ortaokul Öğrencilerimiz TÜBİTAK Bölge Sergisinde Okulumuzu Başarıyla Temsil Etti

Ortaokul öğrencilerimizden Oya Akyılmaz ve Elif Neval Öge, Danışman Öğretmenleri Elif Küçükuysal ile "Meyve Kabuklarından Sağlığa Faydalı Fonksiyonel Şekerleme Üretimi" isimli projelerini TÜBİTAK 16. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri İstanbul Avrupa Bölge Sergisinde başarıyla sergiledi.

Ortaokul Öğrencilerimiz TÜBİTAK Bölge Sergisinde Okulumuzu Başarıyla Temsil Etti

Dr. Natuk Birkan Ortaokulu öğrencilerimizden Oya Akyılmaz ve Elif Neval Öge, Danışman Öğretmenleri Elif Küçükuysal ile alanı "Biyoloji" tematik alanı "Sağlıklı Yaşam ve Beslenme " olan "Meyve Kabuklarından Sağlığa Faydalı Fonksiyonel Şekerleme Üretimi" isimli projelerini TÜBİTAK tarafından düzenlenen 2022 yılı 16. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması İstanbul Avrupa Bölge Sergisinde başarıyla sergiledi.

İTÜ Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleştirilen ve üç gün süren sergi boyunca projelerini ziyaretçilere anlatan öğrencilerimiz, jüri karşısında proje sunumlarını da başarıyla gerçekleştirdi. Türkiye genelinde 23 binin üzerinde proje başvurusu arasında ilk 100’e giren öğrencilerimiz  Oya Akyılmaz ve Elif Neval Öge "Meyve Kabuklarından Sağlığa Faydalı Fonksiyonel Şekerleme Üretimi" projelerini 3 gün süren sergi boyunca ziyaretçilere anlattı ve jüri karşısında proje sunumlarını başarıyla gerçekleştirdi.

Organik Atıklardan Sağıklı Şekerleme Üretimi
Günlük yaşamdan yola çıkarak "Sağlıklı Yaşam ve Beslenme" konusunda hazırladıkları ​"​Meyve Kabuklarından Sağlığa Faydalı Fonksiyonel Şekerleme Üretimi" isimli projelerinin çıkış noktasının özellikle covid-19 pandemisiyle önemi bir kez daha ortaya çıkan güçlü bağışıklık sistemi için yaptıkları araştırmalar ve çalışmalar olduğunu ifade eden öğrencilerimiz projelerini şöyle özetliyor: "Meyvelerin kabuklarında sağlığa yararlı ve antioksidan etkisi bulunan fenolik bileşikler bulunmaktadır. Antioksidanlar bağışıklık sistemimizin güçlenmesini sağlar ve grip gibi mikrobik hastalıklardan korunmamıza yardımcı olur. Turunçgillerin kabuklarındaki fenolik madde ve vitamin miktarı, meyve olarak tükettiğimiz kısımlarından çok daha yüksektir. Örneğin nar kabuklarındaki fenolik madde miktarı, narın yenilebilir kısımlarındaki yararlı madde miktarının 10 katı kadardır.  Meyvelere uygulanan ayıklama, kabuk soyma gibi fiziksel işlemler nedeni ile pek çok organik atık oluşmaktadır. TUİK 2019-2020 yılı verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 1.000.000 tondan fazla portakal tüketilmiştir. Bu tüketimden oluşan yaklaşık portakal kabuğu miktarı 150.000 tondur. Bu projede fenolik bileşikler bakımından zengin olduğu bilinen portakal ve nar kabukları değerlendirilerek antioksidan etkiye sahip sağlığa yararlı fonksiyonel şekerleme üretimi sağlanmıştır.  Ayrıca kabuklarda bulunan pektin ve selüloz gibi polimerler hem şekerleme yapısına olumlu etkide bulunmuş hem de lif kaynağı olarak şekerlemenin besin değerinin artırılmasını sağlamıştır."






Merhaba
Soru ya da önerilerinizi yazabilirsiniz.
kapat